keskiviikko 5. elokuuta 2015

Ahvenanmaan parasta: Havsvidden & Enskär

Olimme kuulleet, että Ahvenanmaan kallein (ja ehkä överein) vierassatama on Havsvidden. Tämä pieni satama löytyy Ahvenanmaan pohjoisosasta, jonne oli lyhyt matka Hamnsundetista. Väliin jäi pari varsin potentiaalista ankkurilahteakin. Paikka on hieman piilossa ja meidän verrattain präniköiltä sähköisiltä kartoilta puuttui syvyystiedot lahdelta eikä uusimmassa paperikartassakaan ollut sen tarkempaa. Ei kuitenkaan annettu tämän muodostua esteeksi.

Sisääntuloväylää ei oikein tunnista ulkoa - pitää vain rohkeasti kaartaa lähemmäksi ja itäkautta. Rannassa, aika hyvin piilossa, on pari linjaa osoittavaa pientä taulua - ne erottaa parhaiten kiikareilla ja tätä linjaa noudattamalla (menee aika läheltä kalliota) pääsee hyvin perille. Aallonmurtajan jälkeen alkaa heti poijupaikat. Satamaheppu meni osaa veneistä vastaan, mutta osa (kuten me) tulivat ihan omin avuin. Netistä löytyy ihan hyvä kartta saapumisreitin kera. Sataman uloimmilla paikoilla on hyvin yli 2m syväyttä ja väylälläkin taisi olla matalimmillaankin yli 3m.

Tänne kannattaa kovimpaan sesonkiin kuulemma varata paikka, varsinkin vähän isommalla veneellä. Paikkoja on noin 25, mutta isommille ja syväystä vaativille tulee kysymykseen lähinnä muutamat uloimmat paikat. Täällä on peruspalvelut (vesi, sähkö, suikut, roskikset) sekä myös polttoainejakelu, mutta sataman takana oleva allasosasto ja muu sai meiltä suurimman huomion. Täällä siis löytyy baari, suht suuri terassi auringonottotuolein, ulkoporeallas sekä toki myös sisäuima-allas ja saunat niin altaan luota sisältä kuin myös rannasta, jossa uimalaituri pieni hiekkaranta. Nautimme aurinkoisesta päivästä täysin siemauksin ja olo oli kuin ulkomailla: aurinko paistoi, oli lämmin ja vene oli taustalla. Tosi hieno päivä.

Satama

Satama

Huviloita

Porealtaalla, taustalla oma vene

Hanna nauttii auringosta

Näkymät terassilta

Sataman lisäksi täällä oli huviloita, joista ymmärtääkseni melkein kaikki oli vuokrattavissa. Huvilat olivat varsin asiallisia ja monissa omat porealtaat, komeat merinäköalat sekä suht hyvä yksityisyys. Palvelu pelasi ruotsiksi (ja toki englanniksi), joten paikka onkin varmasti erityisesti ruotsalaisten suosiossa - eipä tänne kestä moottoriveneellä kuin pari tuntia tulla Ruotsista.

Ravintola oli ihan kiva, mutta annokset eivät ehkä aivan olleet paikan olemuksen kanssa linjassa. Niinpä päädyimme menemään lounaalle kallioille nauttien hyvän tapas-pläjäyksen skumpan kera. Ei pöllömpi lounas. Päivän mittaan satama alkoi täyttyä, mutta osa tulijoista lähti verrattain nopeasti - ainoa ajateltavissa oleva syy saattoi olla korkea hintataso - 60€/yö. Onhan se kova (tosin kesä- ja elokuussa enää 40€), mutta yksityinen resort tarjoaa ihan kivan ympäristön ja nytkin satama tuli täyteen. Calimera suosittelee Havsviddeniä - todennäköisesti Ahvenanmaan snyygein mesta.

Tapaksia

Lomafiilis

Käärme

Täällä meni päivä oikein mukavasti, vähän tuli jopa liikaa aurinkoa, mutta mikäs siinä kun Helsingissä satoi vettä samaan aikaan. Täällä reitivalintamme tuntui erittäin onnistuneelta, sillä vettä tuli myös Höga Kustenilla. Olimme nyt Pohjois-Ahvennamaalla, joten seuraavaksi oli aika jatkaa kierrosta länteen. Aluksi ajattelimme mennä suoraan Käringsundiin (Eckerö), mutta koska sääennusteet lupasivat parin päivän päähän sadetta, päätettiin ottaa yksi pitstop.

Katsoimme pränikkää Ahvenanmaa-kirjaamme ja sieltä löytyi hyväksi vaihtoehdoksi Enskär. Tämä on vanha merivartioasema, jossa ei ole palveluita, mutta kuitenkin laituri sekä karu saari. Bonuksena kyseessä lienee Suomen läntisin laituri. Saavuimme paikalle iltapäivällä, jolloin paikalla oli jo muutama vene. Laskumme perästä ankkurin ja menimme jo Hamnsundetissa näkemiemme ruotsalaiseläkeläisten viereen. Laiturilla sanotaan, että kiinnittyminen on kiellettyä, mutta ilmeisesti se on jäänyt vanhastaan siihen. Eipä haitannut paikalla ollutta kolmea ruotsalaisvenettä.

Täällä oli lämmin, jopa painostavan kuuma. Kiersimme lyhyesti saarta ja nopeasti huomattiin, että saarella on paljon mansikoita (niitä äärimmäisen pieniä) sekä ainakin yksi käärme. Myöhemmin satamaan tuli vielä yksi suomalainen vene lisää, mutta muutoin oli varsin rauhallista. Hanna kävi samoilemassa (ja keräämässä mansikoita), sitten grillattiin ja sitten istuttiin vielä sitloodassa nauttimassa maisemista. Hieno, karu saari. Täällä on hieman kaukana kaikesta eikä kännykän nettiyhteys oikein jaksanut toimia ja puhelutkin olivat huonolaatuisia. Loistava paikka siis tulla rauhoittumaan!

Laiturissa

Satama

Satama

Vedenkorkeusmittari

Mansikoita

Evästä

Maisemaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti