Jokainen meistä on tottunut jo siihen, että netti on käytettävissä niin kotona, töissä kuin vapaallakin. Tästä ei haluta luopua veneillessäkään vaan säätiedot, uutiset, sähköpostit ja blogit pitää päästä katsomaan myös reissussa. Laitteina on yleensä kännykkä, tabletti tai tietokone. Kännykkäliittymiin tarjotaan Suomessa usein edullista kiinteää nettiyhteyttä, jolloin sillä voi surffata netissä kiinteään kuukausihintaan niin paljon kuin ehtii, mutta on myös liittymiä, joissa on datakatto, jolloin tietyn datasiirtomäärän jälkeen yhteys hidastuu merkittävästi tai siitä joutuu maksamaan lisää. Samoja kännykkäoperaattoreiden dataliittymiä voi käyttää hyväksi tableteissakin, jolloin sim-kortillisissa laitteissa toimii netti niin pitkään kun operaattorin verkkoa riittää (käytännössä koko Suomen rannikko). Sama periaate myös tietokoneissa, jolloin niiden kylkeen on laitettu mokkula, jossa samanlainen liittymä.
Kännyköiden etuna on tietenkin se, että niissä liittymä on yleensä jo valmiina ja monissa älypuhelimissa yhteyden voi jakaa, jolloin tabletilla ja tietokoneella voi käyttää puhelimen nettiyhteyttä langattomasti! Tämä toimii kokemuksiemme mukaan hyvin, joskin se syö puhelimen akkua tehokkaasti. Kuitenkin varsin kätevä ominaisuus. Suomessa tämä on kätevää, mutta ulkomailla ja varsinkin pohjoismaiden ja EU:n ulkopuolella datavierailun kustannukset nousevat todella koviksi, jolloin suomalaisella liittymällä ei ole taloudellisesti järkevää surffata netissä. Vaihtoehtoina on hankkia paikallinen (prepaid-)liittymä tai sitten globaaliliittymä. Globaaleista tai semi-globaaleista liittymistä meillä ei niin ole kokemusta, mutta paikalliset prepaid-liittymät olivat ihan näppäriä ja kustannustehokkaita.
Tavallista (käytön mukaan maksettavaa) liittymää ei yleensä voi hankkia ellei asu maassa, joten tällöin veneilijän vaihtoehdoksi jää vain prepaid-liittymä. Näitä ei kaikista paikoista saa ilman henkilöpapereita, mutta yleensä turisteille kuitenkin myydään liittymä. Näitä voi sitten käyttää samalla tavala kuin kotimaan liittymää data-käyttöön. Me teimme niin, että laitoimme ulkomaalaisen prepaid-liittymän sim-kortin tablettiin, jolloin siinä oli koko ajan netti käytössä ja jaoimme siitä netin muille laitteille tarvittaessa (wifi hotspot). Toimi oikein hyvin. Ihan samalla tavalla sim-kortin voi tunkea mokkulaan ja käyttää tietokoneessa.
Monet satamat tarjoavat ilmaista tai maksulllista wifi-yhteyttä, mutta usein signaali on niin huono, ettei laitteet saa veneeltä hyvää yhteyttä. Tähän vaivaan on ainakin kaksi ratkaisua: voi itse siirtyä lähemmäksi lähetintä tai sitten parantaa vastaanotinta. Calimerassa on tällä hetkellä kaksi erilaista wifi-boosteria, jotka voidaan laittaa tietokoneeseen kinni ja siten tehostaa merkittävästi wifi-signaalin vastaanottoa. Käytännön testeissä havaitsimme, että wifi-boosteri paransi monesti ratkaisevasti yhteyttä ja mahdollisti netin käytön veneessä. Erityisesti ankkuripaikoilla tämä oli hyvä varuste. Toki itse laitteella on merkitystä. Huomasimme, että tablettimme (ASUS) wifi-vastaanotin oli huomattavasti parempi kuin Applen Ipadin ja se jopa voitti perusläppärin vastaanottimen. Niinpä hyvällä ja herkällä vastaanottimella varustettu tabletti voi saada wifi-yhteyden, vaikka läppäri tai muu laite ei sitä saisikaan.
Wifi-boosterissa on antenni ja johto, joka tulee tietokoneen usb-porttiin. Ei muuta. LAite saa virran usb-portin kautta tietokoneesta ja samaa narua menee myös data. Aika simppeli laite siis. Ensimmäinen boosteri (Digital yacht WL-50) hankittiin ennen reissua SVB:ltä, mutta jo havaittiin matkalla, että se ei toiminut kunnolla. Niinpä se palautettiin SVB:lle, josta pienen tutkimisen jälkeen lähettivät meille uuden (WL-60). Olimme kuulemma ensimmäiset, joilla laite oli ollut viallinen, mutta muuten kyllä laittoivat mukisematta uuden laitteen tilalle. Näinhän sen pitäisikin takuuasioissa toimia. Valitettavasti tämä malli saapui hieman myöhässä, joten saimme sen lopulta vasta palattuamme Suomeen.
WL50 |
Alfa |
Toinen ja pääasiassa käytetty wifi-boosteri hankittiin Teneriffalta Lola-nimisestä kaupasta. Siellä oli monia vaihtoehtoja ja saksalaisten kehuma Alfa-merkkinen boosteri oli loppunut kun s/y Palomaxin Anne ja Seppo olivat ostaneet viimeisen kappaleen. Onneksi liikkkeessä oli muitakin vaihtoehtoja ja niinpä hankimme liikkeen tehokkaimman mallin noin 40 euron hintaan. Tämä toimi ihan hyvin, mutta oli tarkoitettu sisäkäyttöön, jolloin sitä ei voinut jättää ulos yöksi tms. Alfa-malli oli samanlainen ja toimi samalla tavalla. WL-50 puolestaan oli paremmin säänkestävä ja siksi se onkin kiinteänä asennuksena kaidetolpassa.
Nämä wifi-boosterit tulevat yleensä muutaman metrin usb-piuhan kanssa, mutta sopivan paikkaan laittaminen vaatii pidempää piuhaa ja nämä laitteet vaativat siihen aktiivisen usb-jatkopiuhan. Tämän ideana on varmistaa se, että wifibooster saa riittävästi virtaa ja että se siten toimisi myös pidemmän johdon päässä. Aktiivisen usb-piuhan saa esim. verkkokauppa.comista, jossa 10 metrin naru maksaa noin 20 euroa. Samaa narua voi hyödyntää myös mm. mokkulaan. On myös olemassa yhdistelmälaitteita, joissa ulos tulee tolppaan pari antennia: toinen wifi-vastaanotin ja toinen 3g/4g-vastaanotin ja veneeseen tullee sitten nettiyhteys molempien kautta. Nämä ratkaisut ovat käteviä, mutta yleensä kustannukset ovat luokkaa 1000 euroa laitteiden osalta.
Satelliittipuhelimellakin sai nettiyhteyden, mutta se on äärimmäisen hidas ja todella kallis, joten se ei sovi nettisurffaukseen. On toki olemassa nopeita satelliittiyhteyksiä, jolloin nettiyhteys on jo vähän nopeampi, mutta nämä lähinnä megajahdeissa nähdyt ratkaisut ovat yhä tolkuttoman kalliita ja silti verrattain hitaita.
Netti veneeseen - kustannuksien mukaan:
- ilmainen/edullinen: sataman wifi (boosterilla tai ilman)
- "ilmainen"/edullinen: kännykällä/mobiilidataliittymällä (lähinnä kotimaassa)
- edullinen: prepaid-dataliittymällä (lähinnä ulkomailla)
- kallis: satelliittiyhteys (kun kustannuksilla ei ole väliä)
Tolpassa veneen nettiyhteyden tuovat antennit |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti