tiistai 21. lokakuuta 2014

Kauden päätös

Vene oli tarkoitus nostaa jo kuukausi sitten, mutta pakottavat olosuhteet johtivat siihen, että nostopuuhat siirtyivät lokakuun loppupuolelle. Ajankäytön ja sään takia valitsimme nostopäiväksi lauantain 18.10. Kuvio on aika simppeli: ajetaan vene Haukilahdesta Suomenojalle, jossa ensin masto pois ja sitten itse vene ylös venepukille talvehtimaan. No, näin siis lyhyesti homma hoituu, mutta tällä kertaa oli taas vähän lisähaasteita.

Yöllä oli ollut ilmeisesti vähän enemmän pakkasta, sillä satama oli jäässä! Laiturit ja veneen kansi olivat kunnon kuurassa (ja liukkaat), sprayhoodista ei nähnyt mitään, mutta aurinko sentään paistoi. Puosuhaalla rikottiin jää veneen ympäriltä, mutta nopeasti kävi ilmi, että jääkerros on yllättävänkin paksu. No, ei auttanut kuin ryhtyä töihin ja aloittaa jäänsärkeminen.

Ennen lähtöä satamassa


Seuraavaksi startattiin kone, mutta sepä ei käynnistynyt. Ilmeisesti kylmän kelin vaikutusta tämäkin. Lisättiin keulan ankkurivinssin akku startin rinnalle ja hetken yritettyä Volvo hyrähti käyntiin. Hyvä. Sitten huomattiin seuraava ongelma: vaihdevaijeri oli jäätynyt jumiin. Hetki lämmiteltiin konetta ja venettä kunnes Nikke ryömi työkalujen kanssa korjaamaan tilannetta. Pienen nytkyttelyn jälkeen vaihde meni päälle ja olimme valmiita lähtemään.

Peruutettiin ulos paikalta, mutta jäät pysäytti vauhdin nopeasti. Taas puosuhaka käyttöön ja uudestaan pari metriä taakse päin. Sitten sama uudestaan. Hetken pääästä oltiin tarpeeksi ulkona ja käännettiin vene - tässä vaiheessa Hanna tökki keulasta jäitä rikki. Hiljalleen ajeltiin satamasta ulos ja avoveteen. Jäistä tuli tyly ääni ja arvatenkin jotain jälkiäkin jäi, mutta sellaista se on. Ei Suomessa kovin pitkä kausi kyllä ole.

Calimeran tekemä väylä satamassa
Suomenojalle saavuttiin ilman suurempia kommelluksi ja päästiin heti jopa nostopaikalle kylkikiinnitykseen. Löysäiltiin vantteja, irroiteltiin piuhoja ja valmisteltiin vene nostoon. Nosturikuski oli hieman myöhässä, mutta niin näytti olevan muillakin. Onneksi meillä oli aika puolelta päivin eikä illalla, joten oli aikaa odottaa.

Viereenkin saatiin vene odottamaan omaa nostovuoroaan ja veneitä kertyi paikalle melkoinen nippu. Sitten nosturikuskimme saapui ja nostettiin aluksi masto (tämä on mielestäni helpompaa ja ennenkaikkea näin emme todennäköisesti riko mastosta mitään verrattuna omaan mastonnostoon), asetettiin se kuljetuskärryyn ja sitten olikin vuorossa itse vene. Venepukkia piti hieman säätää, mutta saatiin vene sopimaan ja hyvin tuettua.

Sitten palattiin siirtämään masto. Kaikki meni hyvin, kunnes mastotelineen luona huomattiin, että autot blokkasivat pääsyn telineelle - molemmin puolin. Todella ärsyttävää! Aikamme oltiin siinä toisten tiellä maston kanssa, sitten soiteltiiin numerotiedustelusta autojen omistajat, mutta eipä sekään tuonut tulosta. Onneksi eräs seuralainen tiesi erään auton omistajan ja saatiin siirrettyä masto telineen luo

Seuraava ongelma tuli siinä, että kärryn yksi pyöristä oli rikki eikä tahtonut kääntyä tai edes liikkua ahtaassa tilassa. Aikamme ährättiin ja saatiin veivattua kärry eteenpäin kunnes tuli pylväs vastaan. Muuten hyvä, mutta masto jäi muutaman metrin liian etäälle. Kipattiin masto telineelle parin ohikulkijan avustuksella ja sitten tökittiin riittävän pitkälle. Uskomattoman paljon saatiin hukattua tähänkin helppoon hommaan aikaa.

Sitten painepesurilla veneen pohjan pesu. Oikeastaan koko pohja oli nyt väriltään tumman vihreä, levää oli paljon. Myös näkkiä oli runsaasti, erityisesti vetolaitteessa. Vesilinjan kohdalla tosin erottui jo Suomessa laitettu antifouling kun Karibialla laitetut kerrokset Interluxia oli kuluneet. Jäänsärkeminen jätti myös jälkensä ja valkoinen primeri tuli paikoin esiin.

Ei pohja täysin puhtaaaksi tullut painepesurillakaan, mutta pahimmat möhjöt ovat pois. Lopuksi tyhjennettiin vesitankki ja ajettiin glykolit sisään koneeseen. Vielä jäi vähän tavaraa veneeseen ja tuulimyllykin pitää vielä kaataa. No, pitääpä nyt sen aikaa akut hyvässä varauksessa.
 

Nosturissa, keulassa vesilinjassa näkee jäiden jäljet.
Erilainen pohjamaali - ehkä näkit pelkää IFK:ta
Näin siis päättyi meidän vähän pidennetty veneilykausi - toukokuusta 2013 lokakuuhun 2014. Ihan hyvä. Nyt sitten pitää vielä vähän tyhjentää venettä ja tietenkin peitellä, mutta sitten odotellaankin kevättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti